Vedení FTK informuje – 29. 11. 2018

Z punčování. Foto: Martin Višňa
Čtvrtek 29. listopad 2018, 14:00 – Text: Martin Višňa

S koncem listopadu je tu předposlední letošní porce novinek z naší fakulty – a je to porce dost výživná, až by se jeden bál, že po jejím přečtení přibere více než během blížících se svátků. Ale jsou tu i termíny akcí, na kterých to můžete vyběhat… Příjemné čtení.

 

Den otevřených dveří

Prezentace studijních programů, informace o možnostech zahraničních studijních pobytů a celou řadu aktivit, jako například ukázku práce se systémem Vicon Vantage, cyberball nebo virtuální realitu, to vše nabídne Den otevřených dveří na naší fakultě v pátek 7. prosince od 9 do 14 hodin, na který zveme všechny uchazeče o studium i další zájemce. Podrobnosti tady.

 

100 tisíc pro ranou péči a Centrum APA

Přesně 100 539 korun se nám podařilo utržit prodejem punče na stánku Dobré místo pro život. Naši prodávající stejně jako v předchozích letech nestíhali punče vydávat, muzikanti hráli a zpívali navzdory zimě, větší mumraj nikde jinde na Horním náměstí nebyl, zkrátka již taková naše punčová klasika, tentokrát ovšem završená překonáním oné stotisícové mety. Všem, kteří se na tomto výkonu jakkoliv podíleli, tímto děkujeme. Výtěžek z prodeje podpoří stejně jako v minulých letech olomoucké Středisko rané péče, které pomáhá rodinám s dětmi se zrakovým a kombinovaným postižením, a také naše Centrum APA. (FB fotogalerie)

 

Čestné uznání rektora

Čestným uznáním rektora UP Jaroslava Millera bylo v letošním ročníku soutěže oceněno 46 odborných knih. Jsou mezi nimi i publikace akademiků z naší fakulty: Rovnováha a možnosti jejího hodnocení Lucie Bizovské, Variabilita srdeční frekvence v tréninkovém procesu: historie, současnost a perspektiva Michala Botka a kniha Parent-child physical activity, sedentary behaviour, and obesity Erika Sigmunda. Zmíněným autorům, kteří převezmou ocenění přímo z rukou rektora v únoru v rámci Akademických dnů UP, gratulujeme!

 

Ceny rektora

Společně s oceněním pro autory odborných publikací se budou během Akademických dnů UP předávat i Ceny rektora autorům nejlepších diplomek a nejlepším sportovcům z řad studentů. Ti se mohou do vyhlášené soutěže přihlašovat do 13. prosince. Podrobnosti k soutěži jsou k dispozici zde

 

Promoce doktorů a docentů

V aule Pedagogické fakulty UP v pátek převezmou své diplomy absolventi doktorského studia a jmenovací dekrety noví docenti, kteří prošli habilitačním řízením na Univerzitě Palackého. Doktorské studium kinantropologie na naší fakultě tak slavnostně ukončí Eva Krejčí, Vlado Balaban a Lukáš Rubín, docentský jmenovací dekret pak převezme Kateřina Neumannová a Roman Cuberek.

A když jsme u nových docentů, je třeba zmínit, že na nedávném zasedání Vědecké rady FTK UP úspěšně završili svá habilitační řízení Aleš Gába a Roman Farana z Pedagogické fakulty Ostravské univerzity.

 

Akademický senát

V úterý 4. prosince se ke svému poslednímu letošnímu zasedání sejdou členové Akademického senátu FTK UP. Bavit se budou zejména o novém mzdovém předpisu. Jednání začíná v 13:45 na NA 309.  

 

Setkání rektora s akademickou obcí

Všichni členové akademické obce Univerzity Palackého jsou srdečně zváni na setkání a diskuzi s rektorem UP o aktuálních i budoucích aktivitách, výzvách a problémech, které se uskuteční ve středu 5. prosince od 14:00 v aule Pedagogické fakulty UP.

 

Vyhlášení soutěže IGA

Rektor UP vyhlásil 10. ročník studentské grantové soutěže (IGA), jejímž cílem je podpora projektů realizovaných studenty doktorského nebo magisterského studijního programu, financovaných z prostředků na specifický vysokoškolský výzkum. Účast v soutěži se řídí pravidly uvedenými v tomto dokumentu, uzávěrka přihlášek je 15. ledna 2019.

 

Volno v závěru roku

V závěru roku nebude nutné čerpat v některé dny dovolenou. Týká se to dnů 27. a 28. prosince, kdy bude vyhlášeno děkanské volno, a 31. prosince, kdy vyhlašuje volno rektor UP.

 

Z Rady vysokých škol

V polovině listopadu se sešel u jednacího stolu Sněm Rady vysokých škol, v němž zastupuje naši fakultu proděkan Zbyněk Svozil. Sněm mimo jiné přijal usnesení apelující na příslušná ministerstva s požadavkem řešení nepříznivé situace ve mzdové oblasti akademických pracovníků, debata se vedla také třeba o způsobu hodnocení vědy. Podrobnější informace je k dispozici zde

 

Bezpečnost a ochrana zdraví v práci učitele TV

Na naší fakultě jsme v uplynulých dnech přivítali soudního znalce Zbyňka Kovářů, který ve dvou termínech vedl seminář zaměřený na přehled legislativních norem a předpisů, které se bezprostředně dotýkají každodenní práce učitelů tělesné výchovy. Účastníci semináře, mezi nimiž byli jak přímo učitelé TV či naši studenti, se o danou problematiku živě zajímali, měli mnoho otázek z praxe a v závěru se zajímali i o možné další setkání na podobné téma. Semináře se uskutečnily pod hlavičkou projektu Moderní trendy ve vzdělávání v pregraduální přípravě budoucích pedagogických pracovníků na Univerzitě Palackého v Olomouci, který garantuje Pedagogická fakulta UP. V rámci něj je možné se ještě zúčastnit několika dalších seminářů, jejichž přehled najdete tady

 

Setkání projektu SSaMs

Ladislav Baloun, Jana Sklenaříková a Tomáš Vyhlídal se jako řešitelé projektu Erasmus+ Training Sports Students as Mentors to Improve the Educational Attainment of Boys and Young Men zúčastnili v uplynulých dnech pracovního setkání na irském Institute of Technology Carlow. Účelem setkání bylo především dokončení výukových materiálů, které se budou následně v první polovině příštího roku testovat na studentech v participujících zemích. Více o projektu

 

Vánoční řízek

Všichni zaměstnanci naší fakulty, současní i bývalí, jsou srdečně zváni na tradiční předvánoční posezení alias Vánoční řízek, a sice ve čtvrtek 13. prosince od 15:30 v neředínské menze.

Před setkáním chystáme také pro zájemce prohlídky Centra kinantropologického výzkumu a zrekonstruovaných učeben v budově NC. Sraz je před budovou děkanátu v 15:00.  

 

Přebor v halové atletice

Zatímco městem budou ve středu 5. prosince večer procházet mikulášské trojice, studenti Univerzity Palackého poměří síly na tradičním přeboru v halové atletice. V atletické hale TJ Lokomotiva se utkají v běhu na 60 a 800 metrů, ve skoku dalekém a vysokém a vrhu koulí. Registrace na závody je již ale uzavřena, podle organizátorů je kapacita naplněna. Nicméně diváci se mohou přijít podívat, fandit svým favoritům nebo zhlédnout vystoupení taneční skupiny Kangoo, která se představí v rámci doprovodného programu. Více na akce.ftk.upol.cz.

 

Vědět víc s Vítem Schlesingerem

Poslední letošní akce projektu Univerzita pro sport je zároveň první z otevíraného cyklu Vědět víc, který je svým odbornějším zaměřením určen hlavně pro studenty a zástupce sportovních klubů. Vít Schlesinger je absolvent naší fakulty a zakladatel a propagátor komplexního pojetí sportovní přípravy tzv. Sporthackingu. O čem přesně tento přístup je, se dozvíte na přednášce ve středu 12. prosince od 18 hodin v aula NA 401. (FB událost

 

Vánoční plavba za kariérou

Další náš absolvent a provozovatel oblíbených olomouckých atrakcí Ololoď a Ološlap Šimon Pelikán přijal pozvání Studentského kariérního a poradenského centra UP k besednímu stolu a v úterý 11. prosince od 15 hodin povypráví ve Studentském klubu na Zbrojnici o své kariéře. Na místě přitom nebude chybět zmíněný Ološlap a jako občerstvení poslouží námořnický punč. (FB událost

 

100. Větrání

Naše turistická série Větrání, která si získala značnou oblibu nejen u zaměstnanců Univerzity Palackého, ale především veřejnosti, oslaví v sobotu 1. prosince kulaté jubileum – výšlap na Kohútku a Portáš v Javorníkách bude výletem číslo 100. Do konce tohoto roku se pak uskuteční ještě další dva výlety: 15. prosince ze Štramberka do Nového Jičína a 29. prosince závěrečný předsilvestrovský špacír z Jindřichova do Loučné nad Desnou. Podrobnosti na vetrani.upol.cz.

 

Benefiční cvičení a Mikulášská show

Akademik sport centrum zve před Vánocemi na několik zajímavých akcí. V úterý 4. prosince zájemci mohou podpořit dobrou věc účastí na benefičním cvičení, výtěžek z něj podpoří rodinu s dvojčaty s poruchou autistického spektra. Další akcí je pak v pátek 7. prosince tradiční Mikulášská show pro děti a rodinné příslušníky zaměstnanců UP, konaná od 17:30 v Domě armády. Více na ascup.upol.cz.

 

Vánoční sbírka Cesty za snem

V prodejnách sítě Kaufland probíhá do 9. prosince Vánoční sbírka, jejíž výtěžek poputuje organizaci Cesta za snem, která chce nechat vyrobit a poté zapůjčit mimo jiné i naší fakultě speciální sportovně-rehabilitační trenažér pro osoby s postižením. Podpořit sbírku je jednoduché: stačí k nákupu u pokladny přidat štítky na vánoční dárky za 30 Kč. Více o sbírce zde

 

University Shields přivítají soupeře z Maďarska

Aktuální zápasová pauza našich univerzitních hokejistů skončí 9. prosince, kdy se na domácí půdě na zimáku v Uničově postaví proti Hokiklubu Budapešť. Kromě toho bude možné hráče či další členy University Shields Olomouc vidět například 7. prosince na Dni otevřených dveří na naší fakultě nebo 12. prosince na stánku Dobré místo pro život, kde budou prodávat punč ve prospěch sluchově postižených dětí.

 

Dny na monoski 2019

Je to sice dost dopředu, ale už si můžete zapsat termíny Dnů na monoski 2019, které pořádá Centrum APA ve spolupráci s lyžařskými školami Ski Fanatic, Newman school  a Yetti Ski:

17. 2. Ski areál Hlubočky

23. 2. Ski areál Olešnice na Moravě

2. 3. Ski areál Hlinsko

9. 3. Ski areál Troják

 

Máte novinku, která by se v příštích aktualitách mohla objevit, nebo se vaše pracoviště podílí na zajímavé akci? Dejte vědět: pište Martinu Višňovi nebo klepejte na dveře NA 213. Uzávěrka posledního Vedení FTK informuje roku 2018 je 13. prosince v 9:00.  

 

předchozí aktuality >>

 

Zpět

Nastavení cookies a ochrany soukromí

Na našich webových stránkách používáme soubory cookies a případné další síťové identifikátory, které mohou obsahovat osobní údaje (např. jak procházíte naše stránky). My a někteří poskytovatelé námi využívaných služeb, máme k těmto údajům ve Vašem zařízení přístup nebo je ukládáme. Tyto údaje nám pomáhají provozovat a zlepšovat naše služby. Pro některé účely zpracování takto získaných údajů je vyžadován Váš souhlas. Svůj souhlas můžete kdykoliv změnit nebo odvolat (odkaz najdete v patě stránek).

(Technické cookies nezbytné pro fungování stránek. Neobsahují žádné identifikační údaje.)
(Slouží ke statistickým účelům - měření a analýze návštěvnosti. Sbírají pouze anonymní data.)
(Jsou určeny pro propagační účely, měření úspěšnosti propagačních kampaní apod.)