Vedení FTK informuje – 14. 11. 2018

Kung-fu na International Teaching Weeku. Foto: Martin Višňa
Středa 14. listopad 2018, 17:15 – Text: Martin Višňa

Pravidelnost sice souhrnu novinek z naší fakulty v poslední době chybí, ale stále platí, že tu najdete spoustu zajímavého z dění chystaného i proběhlého. A není k tomu třeba dlouhých úvodů, přejeme tedy rovnou příjemné čtení...

 

Házenkářský Master Coach na FTK

Naše fakulta v tomto týdnu organizačně zajišťuje závěrečný blok národního kurzu nejvyšší házenkářské trenérské licence Master Coach. Kromě našich odborníků, kteří účastníky kurzu provádějí tématy, jako je mentální hygiena trenéra nebo využití funkční diagnostiky v praxi, lekce v Aplikačním centru BALUO vede i Claude Karcher z University of Strasbourg.

 

Rozehnal zaplnil aulu

Tak plnou aulu jsme snad ještě neměli. Beseda s bývalým fotbalovým reprezentantem a hráčem několika známých evropských klubů Davidem Rozehnalem přitáhla téměř tři stovky diváků, sedělo se i na zemi jen několik málo centimetrů od křesla hosta. Rozehnal zavzpomínal na své fotbalové začátky a vzory, připomněl zajímavé momenty ze své bohaté kariéry a na přetřes přišla třeba i pozice českých fotbalistů v zahraničí. Beseda pod hlavičkou projektu Univerzita pro sport přilákala i novináře, a tak se kromě Žurnálu UP naše fakulta dostala i na titulní stránku Olomouckého deníku nebo do MF Dnes.

Dalším hostem projektu Univerzita pro sport bude ve středu 12. prosince Vít Schlesinger, zakladatel a propagátor komplexního pojetí sportovní přípravy, tzv. Sporthackingu. (FB událost)

 

International Teaching Week

Třináctý International Teaching Week je již minulostí. Nejen naši studenti se mohli v uplynulém týdnu potkat s desítkou vyučujících ze sedmi zemí, mimo jiné z USA, Číny či Brazílie. Vedle lekcí teoretických nechyběly ani ty praktické, jako byly hodiny tai-chi a kung-fu, čínské kung-fu zbraně nadchly podle Terezy Kučerové ze zahraničního oddělení asi nejvíce. Studenty rozhýbala také Laura Victoria Rivera Amézquita z kolumbijské Del Rosario University, se kterou naše fakulta navazuje spolupráci zaměřenou na fyzioterapii. Lektoři si užili také Olomouce, ochutnali zdejší pivo i tvarůžky a vyrazili za kulturou, když v Moravském divadle navštívili balet Zkrocení zlé ženy. Přehled lektorů a témat a fotky z ITW najdete zde.

 

Sport na hraně?

Český olympijský výbor uspořádal za podpory Senátu Parlamentu ČR konferenci nazvanou Sport na hraně, kde se mluvilo o přílišném tlaku na výkon a jeho možných následcích a rovných příležitostech ve sportu. Vystoupila mimo jiné Kari Fasting, čestná prezidentka organizace Women Sport International nebo předseda České společnosti tělovýchovného lékařství Martin Matoulek. Své zastoupení na konferenci měla i naše fakulta: v obecenstvu byli jako lidé z trenérské praxe Pavel Háp, Jan Bělka a Jiří Štěpán, sportovce reprezentoval ploutvový plavec Jakub Jarolím a děkan Michal Šafář jako jeden z řečníků promluvil o tlaku na výkon a jeho následcích u dětí. Více na webu ČOV

 

Ukázkový den pro maturanty

Naše fakulta se představila studentům posledního ročníku olomouckých gymnázií Čajkovského a Hejčín. Padesátka budoucích maturantů si během ukázkového dne poslechla krátkou přednášku z oblasti sportovní psychologie a prohlédla si naše moderní laboratoře. Dobrovolníci si mohli vyzkoušet i zátěžový test na běžeckém páse nebo se na chvíli stát figurantem mezi kamerami systému pro analýzu pohybu v 3D prostoru Vicon Vantage. Gymnázium Hejčín se přitom stalo naší fakultní školou, smlouvu o vzájemné spolupráci podepsali ředitel gymnázia Karel Goš a děkan naší fakulty Michal Šafář.

 

Habilitační přednášky

Vědecká rada FTK UP má na programu svého zasedání v pondělí 19. listopadu dvě habilitační přednášky. Jako první před radu předstoupí v 10:30 Roman Farana z Pedagogické fakulty Ostravské univerzity s přednáškou Biomechanické charakteristiky pohybu horních končetin během základních dovedností ve sportovní gymnastice, ve 12:00 dostane slovo Aleš Gába s přednáškou Pohybová aktivita jako významný protektivní faktor obezity českých dívek a žen. Obě přednášky jsou veřejně přístupné. Zasedání se koná v zasedací místnosti NA 309.

 

Společnost učitelů TV zaregistrována

Koncem října byl do spolkového rejstříku zaregistrován zapsaný spolek Česká společnost učitelů TV, čímž oficiálně vyvrcholila snaha o ustanovení asociace tělovýchovných pedagogů u nás, deklarovaná již před čtyřmi lety na 10. pracovním setkání Těloolomouc. Předsedkyní spolku je Jana Vašíčková. V současnosti procházejí aktualizací webové stránky spolku, které jsou dostupné na adrese www.csutv.cz.

 

APAči v Bruselu

Naše Centrum APA je jednou z organizací, která představí své odborné i praktické aktivity v Evropském parlamentu v Bruselu během Týdne aplikovaných pohybových aktivit. Ten od 20. listopadu v Bar Area 3D pořádá europoslankyně Olga Sehnalová.

 

Nabídka seminářů

Nejen studentům naší fakulty nabízíme možnost absolvovat několik odborných seminářů pořádaných v rámci projektu Moderní trendy ve vzdělávání v pregraduální přípravě budoucích pedagogických pracovníků na Univerzitě Palackého v Olomouci. Absolvovat můžete například lekce zaměřené na regeneraci a masáže, výživu nebo základy sportovní střelby. Více tady.

 

Státnicový deadline

Studenty závěrečných ročníků, kteří se chystají obhajovat své diplomové práce a absolvovat státní závěrečné zkoušky v zimním termínu, upozorňujeme, že se pomalu, ale jistě blíží deadline pro odevzdání prací a podání přihlášek ke zkouškám. Tímto deadlinem je 20. listopad.

Upozorňujeme také studenty, kteří se chystají přihlásit na části závěrečné zkoušky i na dalších fakultách, že v termínu 29.–31. ledna budou na naší fakultě probíhat státnice z pedagogické a učitelské způsobilosti. Vybírejte si proto termíny na jiných fakultách tak, aby vám nekolidovaly s těmito daty.

 

Hodnocení neakademiků

Vedoucím pracovišť připomínáme, že do konce listopadu je třeba vyhotovit a odevzdat na personálním oddělení hodnocení neakademických zaměstnanců fakulty.

 

Úspěšní sportovci

Do 30. listopadu také mohou vedoucí pracovišť podávat na sekretariátu děkana návrhy studentů, kteří v letošním roce dosáhli sportovních úspěchů, k ocenění děkanem fakulty. 

 

Volno v závěru roku

Pro naplánování dovolené v závěru roku se budou jistě hodit následující termíny: na čtvrtek 27. a pátek 28. prosince bude vyhlášeno volno děkanské, na 31. prosince pak volno rektorské.

 

Punče s Centrem APA & Vánoční řízek

Opět po roce bude v pondělí 26. listopadu patřit stánek Dobrého místa pro život naší fakultě. Prodeje benefičního punče se během dne jako tradičně ujmou zejména pracovníci katedry APA, respektive Centra APA, večer ale nebudou chybět ani členové vedení fakulty a další prověření prodejci z řad našich akademiků. A samozřejmě nebudou chybět ani muzikanti a další doprovodný program. Prodejem punče podpoříme stejně jako v dřívějších letech olomoucké Středisko rané péče a také právě naše Centrum APA. (FB událost)

Dalším důležitým předvánočním termínem je čtvrtek 13. prosince. Od 15:30 se v menze uskuteční tradiční setkání zaměstnanců naší fakulty alias Vánoční řízek, na který jsou všichni akademičtí i neakademičtí pracovníci zváni.

 

Přebor UP v halové atletice

Tradiční univerzitní přebor v halových atletických disciplínách se v režii studentů kombinovaného studia oboru Trenérství a management sportu uskuteční ve středu 5. prosince, jako klasicky v atletické hale TJ Lokomotiva. Studenti poměří síly v běhu na 60 a 800 metrů, skoku dalekém a vysokém a vrhu koulí, chystá se i doprovodný program. S registrací nemusejí závodníci čekat až na den přeboru, do konce listopadu je možná online registrace – odkaz na formulář a další informace jsou k dispozici na stránce akce. (FB událost)

 

Hostem FyzioCafé fyzioterapeut Ledecké

Asociace studentů fyzioterapie zve na besedu FyzioCafé, jejímž hostem bude Jakub Marek, fyzioterapeut Ester Ledecké nebo reprezentantů v orientačním běhu. Mluvit se bude o fyzioterapii ve vrcholovém sportu. Beseda se koná v úterý 20. listopadu od 18:30 v Aplikačním centru BALUO. (FB událost)

 

Sté Větrání na dohled

Turistická série Větrání již brzy završí stovku uspořádaných výletů. Tuto sobotu 17. listopadu příznivci pěší turistiky mohou vyrazit na výlet s pořadovým číslem 99 na Konicko. Sté Větrání pak v sobotu 1. prosince povede na Valašsko, do Javorníků, v plánu je výstup na Portáš a Kohútku dle návrhu jednoho z nejaktivnějších větračů Petra Čehovského z filozofické fakulty. Podrobnosti jsou k dispozici na www.vetrani.upol.cz.

 

Bylo nebylo stručně

Terapie divočinou: Na Poděbradech se uskutečnila první národní konference terapie divočinou, na níž byl mimo jiné pokřtěn manuál Terapie divočinou – praktický průvodce, jeden z výstupů projektu Erasmus+, jehož partnerem je naše fakulta.

Aktivní v každém věku: Třináctý ročník semináře zaměřeného na aktivní životní styl seniorů nabídl třicítce účastníků například lekci latinských tanců nebo přednášku o smoothie. Více...

Dětská univerzita: Opět jsme u nás přivítali nejmladší studenty Univerzity Palackého, pracovníci katedry APA pro ně v Aplikačním centru BALUO připravili paralympijské odpoledne, kdy si děti mohly i osahat zlatou medaili Evy Kacanu z her v Pekingu. Více...

100 let republiky: Naše doktorandka Eliška Roubalová rozhýbala návštěvníky oslav 100. výročí vzniku Československa, které na Horním náměstí přichystala Univerzita Palackého. Rozcvička se v chladném ránu konala hned dvakrát.

 

Máte novinku, která by se v příštích aktualitách mohla objevit, nebo se vaše pracoviště podílí na zajímavé akci? Dejte vědět: pište Martinu Višňovi nebo klepejte na dveře NA 213.

 

předchozí aktuality >>

Zpět

Nastavení cookies a ochrany soukromí

Na našich webových stránkách používáme soubory cookies a případné další síťové identifikátory, které mohou obsahovat osobní údaje (např. jak procházíte naše stránky). My a někteří poskytovatelé námi využívaných služeb, máme k těmto údajům ve Vašem zařízení přístup nebo je ukládáme. Tyto údaje nám pomáhají provozovat a zlepšovat naše služby. Pro některé účely zpracování takto získaných údajů je vyžadován Váš souhlas. Svůj souhlas můžete kdykoliv změnit nebo odvolat (odkaz najdete v patě stránek).

(Technické cookies nezbytné pro fungování stránek. Neobsahují žádné identifikační údaje.)
(Slouží ke statistickým účelům - měření a analýze návštěvnosti. Sbírají pouze anonymní data.)
(Jsou určeny pro propagační účely, měření úspěšnosti propagačních kampaní apod.)