My, studenti z Neředína ve světě: Kamila Kubenková

Pátek 11. leden 2019, 12:00 – Text: Tereza Kučerová

Belgii, zemi vyhlášenou předeším díky tradiční výrobě kvalitní čokolády, navštívila studentka fyziologie Kamila Kubenková. Pro své studium si vybrala vyhlášenou univerzitu KU Leven. Jaké jsou její postřehy z komunikace s místmín koordinátorem, z průběhu studia i cetováním? To vše prozradí na následujících řádcích.

 

Proč jsi zvolila právě tuto destinaci?

Pro studium na KU Leuven jsem se rozhodla ze dvou základních důvodů. V první řadě jsem byla přesvědčená o vysoké úrovni výuky fyzioterapie v Belgii. Dalším důvodem, proč jsem zvolila právě univerzitu v Leuven, pak byla zvědavost. Při výběru destinace jsem se doslechla, že posledních pár semestrů od nás z fakulty žádný fyzioterapeut na KU Leuven nevyjel kvůli špatným zkušenostem s místním koordinátorem, a tak jsem si řekla, že je na čase, aby to zase někdo zkusil. KU Leuven je navíc výborně hodnocená univerzita a Belgie mě lákala, takže nebylo co řešit.

 

Cítila jsi podporu ze strany zahraničního koordinátora na hostitelské univerzitě?

Jak už jsem zmínila, právě koordinátor byl, jak jsem pochopila, kámen úrazu v případě posledních výjezdů. Je pravda, že rychlost vyřizování formalit a kvalita komunikace v průběhu letních prázdnin nebyla úplně optimální. Na druhou stranu, vše se zvládlo v termínu, takže ve výsledku jsem žádné větší problémy nezaznamenala. Po příjezdu a při veškerém osobním kontaktu byl koordinátor vždy velmi nápomocný a milý. Člověk jen musí být připravený, že řešení formalit může zabrat více času a některé situace vyžadují trpělivost a trochu úsilí. Důležité je zbytečně nepanikařit.

 

Můžeš popsat své zkušenosti s ubytováním a stravováním? Kde konkrétně jsi bydlela?

Možností ubytování je v Leuven spousta. V první řadě je zde velké množství rezidencí/kolejí přímo univerzitních nebo minimálně s univerzitou spolupracujících. Leuven je univerzitní město, takže je tady i velmi široká nabídka pokojů, studií, apartmánů apod. Ideální pro hledání ubytování je databáze Kotwijs, kterou můžete najít na stránkách univerzity. Hledat ale doporučuju s dostatečným předstihem (jaro, maximálně červen), studentů je opravdu hodně a o prázdninách už bývají cenově dostupnější (+- 250 až 350 EUR/měsíc) nabídky pryč. Já osobně jsem bydlela v Residentie Thomas Morus, což je sice poměrně nefotogenická kolej, za to má o to lepší atmosféru. K ubytování bych ještě dodala, že je dobré být připravený/á na to, že po vás budou již v průběhu prázdnin vyžadovat skeny ubytovacích smluv, souhlasů, záloh na účet a další formality, takže je dobré být na příjmu a pravidelně kontrolovat email. Co se týče stravování, Belgie není úplně nejlevnější. Mají zde obdobu našich menz, studentské restaurace Alma, kde je průměrná cena oběda i s pitím kolem 7 až 10 EUR (pokud nezvolíte variantu studentský tip, a to každý den opravdu nechcete). Restaurace jsou potom dosti drahá sranda. Ceny potravin tu jsou na naše poměry vysoké, takže ani vlastní stravování vás moc nezachrání. Pokud nebudete celý pobyt na suché rýži, špagetách s kečupem nebo místních obdobách vlašského salátu, výdaje za jídlo budou vyšší. Ušetřit se dá nakupováním v Lidlu, popřípadě Aldi nebo Colruyt. Careffour a Delhaize supermarkety patří k těm dražším.

 

Jak probíhalo Tvé studium?

Navštěvovala jsem celkem 6 předmětů. Ty byly vyučovány v průběhu celého týdne a ne každý předmět byl vyučován ve stejné části semestru. Některé týdny tedy byly volnější (řekla bych až volné), jiné zase náročnější. Nebylo to ale nic, co by se nedalo zvládnout. Vzhledem k volbě předmětů jsem musela (nebo taky mohla, záleží na úhlu pohledu) cestovat mimo Leuven, mimo jiné do Gent nebo do Antwerp. Všechny předměty jsou ukončeny ve zkouškovém období (lednu) a o termínu zkoušky víte prakticky už 3 měsíce dopředu. Z obsahu většiny předmětů jsem byla nadšená a musím říct, že i celkový systém výuky fyzioterapie v Belgii mi v některých ohledech připadal lépe řešený než u nás.

 

Jaké předměty jsi absolvovala? Můžeš popsat jejich průběh/problémy/výzvy, komunikaci s vyučujícími?

Předmětů, ze kterých může člověk vybírat, je v Leuven poměrně hodně. I tak ale sestavení Learning Agreement, vzhledem k systému výuky, překrývání docházek a samozřejmě také snaze vybrat si zajímavé předměty nebylo úplně snadné. Vedle holandštiny pro začátečníky (za krásných 6 kreditů, což musí každý student fyzioterapie ocenit), jsem dále docházela na 5 odborných předmětů z různých specializací. Měla jsem tedy předměty týkající se neurologie, interny i myoskeletální medicíny. Za sebe bych, mimo holandštinu, doporučila především dva následující. Jednak předmět s názvem Rehabilitation Technology, což byl předmět týkající se vesměs robotické rehabilitace. Ten zahrnoval mimo jiné čtyřhodinovou exkurzi na krásném novém rehabilitačním pracovišti využívajícím všechny možné technické vymoženosti, které jsme si mohli osobně vyzkoušet. Navíc byl mimo písemnou zkoušku zakončen skupinovou seminární prací a prezentací před zaplněnou aulou, ve které byly na pozvání přítomni nejen studenti, ale také profesoři, lékaři a fyzioterapeuti specializující se na danou problematiku. Což byla rozhodně výzva a skvělá příležitost pousnout svoje schopnosti zase někam dál. Další předmět, který bych doporučila všema deseti, byl Advanced Practical Skills in Musculoskeletal Rehabilitation (Manual Therapy). Tento předmět byl vyučovaný jen asi do půlky listopadu, 9 hodin týdně, vždy dva dny v týdnu. Jednalo se o praktické hodiny, kdy každou část předmětu (vždy po hodině a půl) vyučoval jiný vyučující, který se specializoval na danou problematiku. Jelikož už jsem podobný předmět absolvovala v prváku navazujícího studia u nás, měla jsem možnost srovnávat, a myslím, že absolvování tohoto předmětu bylo určitě velmi přínosné. Metody a přístupy k fyzioterapii se v Belgii liší a myslím, že je neskutečně obohacující si poslechnout i jiné názory a vyzkoušet nové techniky a tím získat možnost zvolit si to, co vám osobně vyhovuje nejvíc. Co se týče komunikaci s vyučujícími, ta probíhala většinou bez problémů. Emailem se tady domluvíte s každým.

 

Jaký jsi měla na zahraniční univerzitě studijní jazyk? Měla jsi kvůli cizímu jazyku problém s výukou?

Studovala jsem v angličtině a kromě jedné situace, kdy profesor vedl přednášku v holandštině, jsem nezaznamenala žádný problém. Naprostá většina vyučujících zde hovoří perfektní angličtinou, takže s dorozuměním nebyl problém. Všechny materiály, které byly nahrávány většinou už s předstihem do toleda (obdoba našeho courseware či moodlu), byly kompletně v angličtině.

 

Jak jsi trávila volný čas? Měla jsi možnost cestovat?

Jelikož Erasmus není jen o studiu, byla jsem ráda, že jsem měla i dostatek volného času, především tedy ve večerních hodinách. Většinou jsem ho trávila společně s ostatními mezinárodními studenty, často se k nám přidali také Belgičané. Občas jsme se sešli u někoho doma, jindy jsme šli do našeho typického fakultního „fakbaru“ (bar provozovaný studentskou unií dané fakulty charakterizován především levným pivem a dost nezaměnitelnou atmosférou), nebo jsme se domluvili na nějaké sportovní aktivitě. Jindy jsem zůstala na koleji, která měla své vlastní presidium, které pořádalo různé akce, takže nuda tu rozhodně nebyla. Vzhledem k tomu, že se moje kolej nacházela těsně vedle velkého parku, trávila jsem hodně času i tam. Jako Erasmus student máte nárok navštěvovat většinu univerzitních sportovišť a vedených lekcí zadarmo nebo za malý příplatek, takže sportovního vyžití je tady opravdu spousta. Mimo univerzitu bych pro lezecké nadšence doporučila boulder stěnu v Herentu  kousek od Leuven. Na cestování jsem většinou měla vyhrazené víkendy. Belgie je malá a všude se dá pohodlně dostat vlakem (který je v Belgii ve srovnání s Českem celkem drahý), do okolních zemí se zase dostanete za poměrně sympatické ceny autobusem. Mimo hlavní belgická města, jako jsou Antwerpy, Brusel, Gent nebo Bruggy jsem se byla podívat například v Lucembursku nebo v Amsterdamu. Cestovat se dá na vlastní pěst nebo lze využít organizace ESN a cestovat s nimi. Já osobně se akcí ESN moc neúčastnila jednoduše proto, že už na to nezbyl žádný čas.

 

Když si odmyslíš cestování a bohatý společenský život, jak jsi vyšla se stipendiem?

Belgie není nejlevnější destinace. I když odmyslím cestování a zábavu, ani na pokrytí základních věcí jako jsou ubytování a strava stipendium nestačilo. Téměř všechny peníze ze stipendia šly na ubytování a výdaje spojené s ním. Jet do Belgie, alespoň na základě mojí zkušenosti, tedy znamená počítat s ne úplně malou finanční spoluúčastí.

 

Cítila ses v zemi bezpečně?

Asi takhle: sama v noci ve tmě jsem se na okraji centra Leuven cítila bezpečněji, než kolikrát večer na olomouckém nádraží.

 

Na co by si studenti chystající se do této destinace měli dát pozor?

Nenapadá mě nic zásadního. Snad jen být připravený na vyšší ceny. A také na silnější pivo.

 

Dostala jsi se někdy do problémů kvůli odlišné kultuře nebo náboženství?

O ničem takovém nevím. Belgie je oproti Česku dost multikulturní, není výjimkou, že jsou rodiče belgických studentů naší generace úplně jiné národnosti. S žádnými projevy rasismu ani ničeho podobného jsem se nesetkala.

 

Liší se nějak stereotypní zobrazení země, které známe z médií, od reality?

Mám pocit, že je Belgie v poslední době v médiích vyobrazovaná jako líheň islamistů a země, do které aby se člověk pomalu bál jet. Osobně jsem se ani jednou necítila ohrožená nebo obtěžovaná. Leuven je krásné univerzitní město plné studentů doslova z různých koutů světa a za mě osobně jsem se tu cítila skvěle. Taky není pravda, že Belgičané jedí jenom hranolky. Občas to proloží i sendvičem.

 

Co považuješ za největší přínos svého studijního pobytu?

Zkušenosti, které jsem v průběhu pobytu získala a které jsou naprosto nenahraditelné. Zážitky, které díky pobytu tady mám a které věřím, že si budu pamatovat ještě hodně dlouho. Kamarádství, která jsem si zde vytvořila a která, doufám, vydrží. Možnost žít v cizí zemi, poznávat lidi s různým smýšlením pocházející z různých kulturních prostředí. Příležitost mluvit a přemýšlet v cizím jazyce. Zažít kouzlo mezinárodního prostředí. Šanci získat představu o tom, jak se na váš obor dívají za hranicemi Česka. Je těžké shrnout téměř půl roku života do jednoho odstavce. Erasmus je zkrátka úžasný program, obohacující po všech možných stránkách. Pokud o něm jen trochu uvažujete, opusťte svou komfortní zónu a jeďte! Rozhodně to bude stát za to.

 

Další zkušenosti studentů ze zahraničních pobytů

Zpět

Nastavení cookies a ochrany soukromí

Na našich webových stránkách používáme soubory cookies a případné další síťové identifikátory, které mohou obsahovat osobní údaje (např. jak procházíte naše stránky). My a někteří poskytovatelé námi využívaných služeb, máme k těmto údajům ve Vašem zařízení přístup nebo je ukládáme. Tyto údaje nám pomáhají provozovat a zlepšovat naše služby. Pro některé účely zpracování takto získaných údajů je vyžadován Váš souhlas. Svůj souhlas můžete kdykoliv změnit nebo odvolat (odkaz najdete v patě stránek).

(Technické cookies nezbytné pro fungování stránek. Neobsahují žádné identifikační údaje.)
(Slouží ke statistickým účelům - měření a analýze návštěvnosti. Sbírají pouze anonymní data.)
(Jsou určeny pro propagační účely, měření úspěšnosti propagačních kampaní apod.)