Vedení FTK informuje – 15. 7. 2020

Středa 15. červenec 2020, 9:00 – Text: Oddělení pro rozvoj a vnější vztahy

Jakkoliv neobvyklý letní semestr 2020 je již minulostí a zápočty se zkouškami teď alespoň na několik týdnů vystřídá letní odpočinek a příprava na nový akademický rok. Pauza se však určitě netýká naší rubriky Vedení FTK informuje. Za Fakultu tělesné kultury přejeme všem studentům, zaměstnancům i uchazečům krásné léto, spoustu nezapomenutelných zážitků a samozřejmě příjemné čtení.

 

VICTORIA Vysokoškolské sportovní centrum MŠMT

Dne 23. června proběhlo v prostorách AC BALUO vůbec první setkání sportovců z Univerzity Palackého, kteří jsou již oficiálně zařazeni do nového Vysokoškolského sportovního centra fungující pod Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy. Jde o unikátní platformu, která zavádí moderní metody do sportovní přípravy reprezentantů ČR a podporuje tak vysokoškolský sport. Všem sportovcům přejeme mnoho dalších sportovních úspěchů. Fotogalerii ze setkání naleznete na fakultním Facebooku a více informací o sportovním centru na oficiálních stránkách VSC MŠMT.

 

První elektronické volby do AS UP a AS FTK UP

Z historicky prvních elektronických voleb na Fakultě tělesné kultury vzešlo nové zastoupení fakulty v Akademickém senátu Univerzity Palackého a nové složení Akademického senátu Fakulty tělesné kultury pro funkční období 2020–2023. Na FTK se aktivně zúčastnilo 657 voličů, a to jak z řad akademiků, tak studentů. Volební komise na závěr voleb konstatovala, že hlasování proběhlo v souladu s volebními řády. V průběhu voleb nebyly vzneseny žádné stížnosti ani námitky. Kompletní přehled výsledků voleb včetně závěrečných zpráv volebních komisí najdete ZDE.

 

Olomoucký patriot Ladislav Bank oslavil 80 let

Skaut, plavec, pedagog, expedičník, vodák a teď i osmdesátník. Ladislav Bank patřil mezi znamenité znakaře. Bohužel doplatil na to, že Olomouc tehdy postrádala krytý bazén. Jinam za lepším olomoucký patriot nechtěl, plaveckému klubu je věrný dodnes a osud mu na oplátku naplnil život zážitky až po okraj. Z dobrodružných expedic na Sibiř, nekonečné práce pro vysokoškolský sport i z bazénu, kde patří k inventáři. Dlouhou dobu zastával funkci prezidenta Sportovního klubu Univerzity Palackého v Olomouci. Nesmazatelně je spjat i s naší fakultou, za kterou mu tímto přejeme vše nejlepší, hodně zdraví a dalších životních zážitků.

 

Michal Šafář se vyjádřil k proslovu hokejového trenéra

Děkan FTK a sportovní psycholog Michal Šafář, který mimo jiné spolupracoval s dvojnásobnou wimbledonskou vítězkou, tenistkou Petrou Kvitovou, se na sociální síti vyjádřil k proslovu brněnského hokejového trenéra. Jeho vyjádření k dorosteneckým hokejistům a jejich kondici na začátku přípravy po koronavirové pauze se stalo přes noc slavným, zároveň však rozdělilo odbornou i laickou veřejnost na několik táborů. Proslov trenéra i vyjádření Michala Šafáře najdete ZDE.

 

Promoce

Vzhledem k netradičnímu průběhu uplynulého semestru se častým předmětem dotazů stávají promoce. Proto vám přinášíme alespoň základní informace. Promoce pro absolventy bakalářských studijních programů proběhnou v týdnu od 12. do 16. října 2020, promoce absolventů navazujících magisterských studijních programů proběhnou o týden později od 20. do 22. října 2020. Podrobný harmonogram bude znám až po podzimních termínech státních závěrečných zkoušek. Doporučujeme průběžně sledovat fakultní webové stránky a sekci o dokončení studia.

 

Martin Kudláček profesorem

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy jmenoval v aule Karolina Univerzity Karlovy mimo jiné 6 nových profesorů, působících na Univerzitě Palackého. Jedním z nich je i Martin Kudláček z Fakulty tělesné kultury, aktuálně zastávající funkci prorektora UP pro zahraničí, tedy sféře, ktére se věnoval i na FTK jako proděkan. „Jmenování profesorem je pro mě velká čest. Přestože je ale profesorský titul spojován s mým jménem, lví podíl na něm mají také mnozí kolegové, kteří mě inspirovali a pomáhali mi. Dosažení tohoto titulu je tak důkazem odborného růstu mého kmenového pracoviště, mé domovské fakulty a naší krásné univerzity,“ říká pan profesor. Za své největší profesní úspěchy považuje Martin Kudláček založení a rozvoj para hokeje v České republice, podíl na vytvoření špičkového pracoviště na světové úrovni, kterým Katedra aplikovaných pohybových aktivit na FTK je, tvorbu vzdělávacích programů a strategie Mezinárodního paralympijského výboru a v neposlední řadě založení vědeckého časopisu European Journal of Adapted Physical Activity. Gratulujeme! Více o jmenování profesorů z UP a jejich činnosti naleznete ZDE.

 

Jan Bělka hostem Forum Bez frází

Proč mají děti umět ovládat své tělo a proč je důležité, aby je v pohybové aktivitě podporovali a inspirovali jejich nejbližší? Nejen o tom diskutoval Jan Bělka z Katedry sportu společně s Lucií Šilhánovou a Michalem Brošem v podcastu Forum Bez frází. Celý záznam si můžete poslechnout ZDE.

 

Karneval APA proběhne v listopadu

S ohledem na aktuální situaci se organizační tým studentů Katedry aplikovaných pohybových aktivit musel pružně přizpůsobit a najít vhodnou alternativu pro letošní ročník Karnevalu APA. Již tradiční fakultní akce se bude konat v pátek 13. listopadu a pro bližší informace doporučujeme sledovat oficiální Facebookový profil Karnevalu APA nebo jejich webové stránky.

 

Aplikace z UP měří stres zaměstnanců

Vědcům z Fakulty tělesné kultury se ve spolupráci s Vědeckotechnickým parkem UP podařilo vyvinout unikátní algoritmus pro vyhodnocování srdeční frekvence, kterým lze monitorovat stres u zaměstnanců. Díky výraznému zkrácení a zjednodušení měření je možné aplikaci využívat v domácích či pracovních podmínkách. „Monitoring zaměstnanců se dnes jeví jako velmi perspektivní. Rozhodli jsme se jím zabývat s cílem předcházet nebezpečí vzniku syndromu vyhoření, zranění, případně chyb z důvodu nepozornosti nebo vyčerpání, a to i na základě reálných požadavků z průmyslu,“ uvedl Petr Suchomel z Vědeckotechnického parku UP. Diagnostický nástroj vznikl díky projektu Proof-of-Concept Vědeckotechnického parku UP, který byl spolufinancován Technologickou agenturou ČR v rámci programu GAMA. Na řešení projektu se jako partneři podílela Fakulta tělesné kultury UP společně s Aplikačním centrem BALUO. Více informací o aplikaci najdete ZDE.

 

Inovativní přístupy v oblasti prevence bolesti zad

Jednou z oblastí, která neztrácí na aktuálnosti, je zvýšení využití inovačního potenciálu při spolupráci vysokých škol a podnikové sféry. Pro možnost posílení této spolupráce je určen program Interreg V-A Slovenská republika – Česká republika, v rámci kterého probíhá na FTK UP řešení výzkumného projektu „Stabilita trupu v prevencii bolesti chrbta“. Vedoucím partnerem projektu je Univerzita sv. Cyrila a Metoda v Trnavě, Univerzita Palackého v Olomouci plní roli hlavního přeshraničního partnera. Projekt je spolufinancován z Evropského fondu regionálního rozvoje. Jedním z cílů projektu je propojit teoretické poznatky získané v rámci výzkumných aktivit na vysokých školách s praktickými zkušenostmi partnerů z aplikační sféry. Více informací o projektu naleznete ZDE.

 

Vzpomínka na profesora Bohuslava Hodaně

Se zármutkem jsme přijali zprávu o odchodu vůbec prvního děkana Fakulty tělesné kultury Univerzity Palackého v Olomouci pana profesora PhDr. Bohuslava Hodaně, CSc., který zemřel v pondělí 25. května 2020 ve věku 88 let. Profesor Hodaň, který se v roce 1990 spolupodílel na vzniku Fakulty tělesné kultury UP, jejímž děkanem byl v prvních dvou volebních obdobích, se ve své odborné činnosti zaměřoval na studium osobnosti učitele a rozvoj teorie tělesné kultury. Od vzniku vědního oboru kinantropologie v devadesátých letech dvacátého století byl jejím významným a uznávaným představitelem. Formuloval základy teorie tělesné kultury, filozofie tělesné kultury a sociokulturní kinantropologie. Vzpomínku na život a dílo pana profesora Hodaně slovy pana doktora Horáka včetně vzpomínkového videa můžete najít na webových stránkách fakulty.

 

Futsalisté SK UP budou i nadále působit ve druhé lize

Ačkoliv po celou dobu své premiérové sezony neměli futsalisté Univerzity Palackého konkurenci, i příští rok budou hájit univerzitní barvy ve východní skupině druhé nejvyšší české soutěže. V poslední době stál klub před těžkým rozhodnutím. „Postup do první ligy pro nás znamená hodně, ale bohužel jsme se museli rozhodnout, že možnosti nevyužijeme a i příští rok budeme nastupovat ve druhé nejvyšší soutěži. Rozhodnutí nebylo vůbec jednoduché, analyzovali jsme ho již od ledna. Epidemie Covid-19 nám bohužel rozvázala ruce se sponzory, se kterými jsme jednali o finanční podpoře na nadcházející ročník v první lize. Všechny nás to velice mrzí. Nechceme se ale jako zapsaný spolek dostat do finančních problémů, raději takové situaci předejdeme,“ vysvětluje předseda Nikolas Tilkeridis. Epidemie koronaviru, a s ní související omezení, zapříčinily i dřívější skončení futsalové sezony. Tým SK UP kromě posledního ligového zápasu přišel o utkání proti vítězi západní skupiny ligy, který brali jako pomyslnou třešinku na dortu celé sezony. „Nechystáme žádné velké změny, pouze budeme doplňovat jak tým realizační, tak hráčský. Na Univerzitu Palackého přijdou noví studenti a už teď víme, že z nich přivítáme nové tváře. Touto cestou bychom chtěli se studenty pracovat každý rok a ukázat tak, že i studium se dá spojit se sportem na vyšší úrovni,“ dodává Tilkeridis.

 

Pětina českých dětí je podle HBSC studie zdravotně negramotná

Dovedou se naši školáci vyznat v otázkách týkajících se zdraví? Chápou souvislosti mezi životním stylem a tělesnou kondicí? Orientují se v pokynech od lékařů? Jakým rizikům se vystavují? Na toto vše odpovídá nový report velké studie HSBC, kterou ve spolupráci s World Health Organization: Country Office in the Czech Republic koordinuje tým odborníků z naší univerzity, především z Fakulty tělesné kultury. Krásně zpracované závěry můžete najít na stránkách Žurnálu UP.

 

Máte novinku, projekt či zajímavou akci, která by se podle vás měla ve Vedení FTK objevit? Pište na e-mail mojmir.frycak01@upol.cz. Uzávěrka je 31. července 2020.

Zpět

Nastavení cookies a ochrany soukromí

Na našich webových stránkách používáme soubory cookies a případné další síťové identifikátory, které mohou obsahovat osobní údaje (např. jak procházíte naše stránky). My a někteří poskytovatelé námi využívaných služeb, máme k těmto údajům ve Vašem zařízení přístup nebo je ukládáme. Tyto údaje nám pomáhají provozovat a zlepšovat naše služby. Pro některé účely zpracování takto získaných údajů je vyžadován Váš souhlas. Svůj souhlas můžete kdykoliv změnit nebo odvolat (odkaz najdete v patě stránek).

(Technické cookies nezbytné pro fungování stránek. Neobsahují žádné identifikační údaje.)
(Slouží ke statistickým účelům - měření a analýze návštěvnosti. Sbírají pouze anonymní data.)
(Jsou určeny pro propagační účely, měření úspěšnosti propagačních kampaní apod.)