Vedení FTK informuje – 14. 4. 2020

Foto: Lukáš Ondrášek
Úterý 14. duben 2020, 10:00 – Text: Oddělení pro rozvoj a vnější vztahy

V současné situaci v souvislosti s pandemií koronaviru a s ní spojeného nouzového stavu na území naší republiky by se mohlo zdát, že v rámci fakultního dění se toho příliš zajímavého neděje. Vyvedeme vás z omylu a možná vám i zkrátíme dlouhou chvíli doma. Přinášíme vám totiž tradiční porci novinek z Vrcholu Olomouce.  Doufáme, že se vám i v této těžké době daří co nejlépe a přejeme vám i vašim blízkým pevné zdraví.
 

Aula v novém

V pátek 6. března proběhlo ve spolupráci s Cyrilometodějskou teologickou fakultou pokřtění nejen prostor auly NA 401, ale i dalších fakultních prostor. Krátké setkání proběhlo za přítomnosti pana děkana Michala Šafáře a zástupců CMTF.

 

Zveřejnění výsledků HBSC studie

Čeští školáci jsou aktivní a dvě třetiny pravidelně sportují. I přesto se jim z běžného života vytrácí neorganizované pohybové aktivity nebo aktivní transport do školy, na kroužky atd. Výsledky studie HBSC mimo jiné říkají, že organizovanému sportu se věnují dvě třetiny dospívajících, procento ve sportovních oddílech však klesá s věkem. Dále z výsledků vyplývá, že dopravu do školy na kole či pěšky volí cca 60 % dětí, že až pětina školáků má problémy s nadváhou nebo že nedostatek pohybu může být způsoben i omezenou účastí v hodinách tělesné výchovy, která se týká až 20 % dětí. „Neznamená to, že by 80 % českých dětí nebylo aktivních. Existuje velká skupina dětí, které mají pravidelně dostatek pohybu, nicméně ne každý den,“ říká vedoucí výzkumného týmu Michal Kalman z Fakulty tělesné kultury. Výzkumný tým z Univerzity Palackého dlouhodobě sleduje a komentuje faktory ovlivňující zdraví českých školáků ve věku 11, 13 a 15 let. Více informací najdete na webu fakulty či webu Zdravá generace

 

Výbava od Přírodovědecké fakulty

Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého v Olomouci posunula prevenci a péči o zdraví nejen v našem kampusu opět o úroveň výše. Díky Katedře organické chemie je momentálně k dispozici na všech budovách fakulty dezinfekce. Rádi bychom celému týmu i tímto způsobem vyjádřili veliké poděkování.

 

Cvičím doma s FTK

Pakliže hledáte způsob, kterým aktivně využít případný volný čas nejen během probíhající karantény, jste na správné adrese. Oddělení pro rozvoj a vnější vztahy oslovilo studenty fakulty, aby vytvořili autentické cvičící video z jejich domácího prostředí, které by mohlo inspirovat a motivovat také další členy univerzitní bubliny. Nejrůznější tipy na posilování, protahování a další druhy cvičení naleznete na fakultním YouTube kanále. Kromě videí jsme se podíleli na vytváření sportovních tipů, které mohou pomoci všem, kteří se chtějí o své tělo starat i během nouzového stavu. 

 

Otázky Michala Šafáře

K aktuální situaci v právě probíhajícím semestru se na fakultním Facebooku vyjádřil i pan děkan Michal Šafář. V živém vysílání sdělil nejnovější informace o průběhu a ukončení předmětů, blížících se termínech pro odevzdání závěrečných prací či zrušení kurzů v tomto semestru. Další dotazy pak mohli studenti klást formou komentářů přímo k videu. Záznam živého vstupu naleznete ZDE

 

FTK volejbalová výzva

Praktická výuka v čele se sportovními kurzy je naší doménou, a proto není divu, že našim studentům doma chybí třeba takový volejbal. Iniciativa studentky Vandy Štůskové vás zahřeje u srdce, neboť se prostřednictvím jejího videa budete cítit rázem jako na Sportovní hale UP po boku svých spolužáků. 

 

Distribuce roušek

I přesto, že se do šití roušek zapojila téměř celá země, tak je jich obzvláště v některých organizacích stále nedostatek. Děkujeme naší doktorandce Kamile Banátové, která ve spolupráci s Nadačním fondem Univerzity Palackého rozváží roušky napříč Olomoucí tam, kde jsou nejvíc potřeba.

 

Zachová jako naděje pro České judo

Závodnice Judo klubu Olomouc a naše studentka Renata Zachová, kterou vede jako trenér Jiří Štěpán z Katedry sportu, v zimě jako první česká judistka vybojovala medaili na seniorském turnaji Grand Prix v Tel Avivu. Bronzový úspěch byl zároveň i nadějným vykročením směrem k letní olympiádě v Tokiu. Její další plány však pozměnila pandemie koronaviru. „Nevím, jak to všechno bude, kdy začneme závodit. Prostě až začnou závody, budu se snažit poprat se na nich co nejlépe a snažit se kvalifikovat jako předtím. Šance na kvalifikaci tu stále je,“ říká talentovaná judistka. Co dalšího prozradila si můžete přečíst na fakultním webu

 

Michal Vičar o koronaviru, talentu, drilu i rodičích

O tom, jakým způsobem ovlivní současná situace psychiku profesionálních sportovců, jak se mohou proměnit jejich cíle a definice úspěchu nebo jak mohou rodiče ve svém dítěti objevit, rozvíjet a neutlumit talent, hovořil v interview Michal Vičar z Katedry rekreologie. Rozhovor můžete najít na webu iDNES.

 

Vstupenka na Sigmu podpoří fakultní nemocnici 

Přemýšlíte-li, koho a jakým způsobem podpořit během pandemie COVID-19, originální řešení nabízí olomoucký fotbalový klub Sigma. V březnu tomu bylo 28 let, co „modrá lavina“ sehrála na tehdejším Stadionu Míru slavné utkání proti legendárnímu Realu Madrid. Koupí virtuální vstupenky na tehdejší klání přispějete na konto Fakultní nemocnice Olomouc, která stojí stejně jako i další zdravotnická zařízení v první linii boje s koronavirem. Více informaci naleznete na webových stránkách SK Sigma Olomouc

 

Premiéra online obhajoby

Zřejmě historicky první online obhajoba disertační práce prostřednictvím kolektivního videohovoru proběhla začátkem dubna a nutno podotknout, že se jednalo o obhajobu úspěšnou. Tímto bychom rádi pogratulovali paní doktorce Jarmile Štěpánové ke skvělé práci a přejeme jí mnoho akademických úspěchů.

 

Zrušení Českých akademických her 2020

Jak jsme s ohledem na současnou situaci mohli očekávat, dochází ke zrušení většiny velkých sportovních akademických akcí do 31. srpna 2020. Česká asociace univerzitního sportu se tak rozhodla zrušit i letošní akademické hry, jejichž dějištěm měla být hanácká metropole Olomouc a pořadatelem Fakulta tělesné kultury Univerzity Palackého v Olomouci. FTK však vstoupí do jednání s ČAUS o přesunu pořadatelství ČAH pro příští rok a o výsledcích tohoto jednání vás budeme informovat.

 

Univerzitní futsalový tým si doběhl pro titul

Jaképak rozkoukávání, rovnou mistrovský titul! Ačkoliv idea přitáhnout futsal do Olomouce vznikla teprve minulý rok, lidé, podílející se během premiérové sezony oddílu na jeho chodu ji v praxi přetvořili v plně fungující klub. Ten navzdory očekáváním suverénně ovládl východní skupinu 2. futsalové ligy a s předstihem si zajistil prvenství, které oslavil v domácím prostředí haly Univerzity Palackého před zraky fanoušků, kteří na všech domácích utkáních dokázali vytvořit skvělou kulisu. „Všechno to začalo, když jsme si společně se spolužáky z Fakulty tělesné kultury řekli, že by nebylo špatné, kdyby město krajského formátu, jako je Olomouc, mělo svůj vlastní futsalový tým. Nejdříve jsme přemýšleli o vytvoření čistě akademického futsalového prostředí, kde by se potkávaly univerzitní týmy z celé České republiky. Tato myšlenka však byla později přetvořena a následovala registrace do druhé nejvyšší futsalové soutěže,“ vysvětlil manažer týmu Štěpán Stodůlka. Za dobře pracujícím týmem se skrývá i mnoho úsilí realizačního týmu, počínaje vyřizováním přihlášek, soupisek, finančních záležitostí, zkrátka činností organizačního ražení. Součástí realizačního týmu je i předseda Nikolas Tilkeridis, jeden ze strůjců myšlenky vzniku futsalového oddílu. „Byl to rok plný změn, zkušeností, radostí, výher a proher, ale hlavně to byla krásná jízda, kterou jsme oslavili titulem ve 2. futsalové lize – východ. Zároveň se nám podařilo do Olomouce dostat nový sport a to futsal, který tu nikdy nebyl na takové úrovni jako dnes. Tímto bychom chtěli také poděkovat všem hráčům, fanouškům a sponzorům,“ uzavřel hodnocení premiérové sezony Tilkeridis.

 

Aktualizované informace pro uchazeče, studenty a zaměstnance

Množství informací ohledně aktuální situace s každým dnem narůstá. Proto jsme se rozhodli umístit všechny důležité informace, které se týkají naší fakulty do článku na fakultním webu. Článek s názvem Aktuálně: info pro uchazeče, studenty a zaměstnance FTK během pandemie COVID-19 průběžně aktualizujeme, takže jej po dobu nezbytně nutnou najdete na úvodní straně webu FTK. 

 

Návod, jak být fyzicky na Vrcholu i doma

Aktuální semestr sice určitě neprobíhá způsobem, na který jsme všichni zvyklí. Nicméně lidé, kteří se jakýmkoliv způsobem podílí na chodu fakulty, neustále pracují na tom, aby se nám všem podařilo současnou situaci překonat co nejlépe. A stejně na tom je i paní proděkanka pro organizaci Iva Dostálová, která během karantény zpracovala návod na tabatu a propojila ho tak se svými zkušenostmi z oblasti zdravotní tělesné výchovy. Informace a manuál k tabatě můžete najít ke stažení ZDE

 

Hokejový tým UP s novým názvem v nové soutěži

Univerzitní hokejový tým, který jste dosud znali pod názvem University Shields Olomouc, zažil v poslední době řadu změn. Zaprvé, tým vstoupil do zcela nové, ryze české Univerzitní ligy ledního hokeje. A zadruhé, naskočil do ní pod novým názvem HC Univerzita Palackého v Olomouci. Důvodem je především snaha o podtržení spolupráce s Univerzitou Palackého. Úvod sezóny týmu, který vede kouč Radim Zbránek, se vydařil nad očekávání. V úvodních třech utkáních jeho svěřenci nepoznali hořkost porážky a vedli tabulku celé ULLH. Formu si tým HC UP přenesl i do dalších střetnutí, např. když vzdoroval favoritovi celé soutěže z brněnské Masarykovy Univerzity až do prodloužení. Zřejmě nejvýraznější moment sezóny pak přišel v utkání s BO Ostrava, kdy byl domácí stánek v Uničově svědkem fenomenálního obratu. Na začátku třetí třetiny olomoucký tým prohrával 3:6, nakonec ovšem bral všechny body za dokonalou otočku a vítězství 9:6. Měsíční vánoční pauza, jako by vzala HC UP vítr z plachet, nicméně i tak se univerzitní hokejisté umístili v premiérové sezoně ULLH, ukončené kvůli pandemii koronaviru po základní části, na pěkném 6. místě. O hokejistech bylo hodně slyšet i díky účasti na nejrůznějších akcích, namátkou třeba Winter Classic, darování krve pro Transfúzní oddělení FNOL, Punč s rektorem, Den otevřených dveří či Movember. Tým se rozrostl nejen o nové hráče, ale i členy realizačního týmu, kam rovněž přibylo několik šikovných lidí, podílejících se na chodu klubu. Všechny společně žene vůle co nejlépe reprezentovat svou alma mater na poli univerzitního sportu. Více o uplynulé sezoně najdete na webových stránkách klubu

 

Máte novinku, projekt či zajímavou akci, která by se podle vás měla ve Vedení FTK objevit? Pište na e-mail mojmir.frycak01@upol.cz. Uzávěrka je 3. května 2020.

Zpět

Nastavení cookies a ochrany soukromí

Na našich webových stránkách používáme soubory cookies a případné další síťové identifikátory, které mohou obsahovat osobní údaje (např. jak procházíte naše stránky). My a někteří poskytovatelé námi využívaných služeb, máme k těmto údajům ve Vašem zařízení přístup nebo je ukládáme. Tyto údaje nám pomáhají provozovat a zlepšovat naše služby. Pro některé účely zpracování takto získaných údajů je vyžadován Váš souhlas. Svůj souhlas můžete kdykoliv změnit nebo odvolat (odkaz najdete v patě stránek).

(Technické cookies nezbytné pro fungování stránek. Neobsahují žádné identifikační údaje.)
(Slouží ke statistickým účelům - měření a analýze návštěvnosti. Sbírají pouze anonymní data.)
(Jsou určeny pro propagační účely, měření úspěšnosti propagačních kampaní apod.)